23 mrt 2024
Deel:

Auto polijsten: hoe kun je zelf diepe krassen verwijderen op metallic autolak?

Auto polijsten: hoe kun je zelf diepe krassen verwijderen op metallic autolak?

Als je een nieuwe auto hebt aangeschaft dan staat hij vooral in het begin ongeschonden te schitteren en te glanzen. Maar logischerwijs zal de glans er na verloop van tijd wel afgaan. Tijdens het rijden zal je auto vuil worden en loop je kans op beschadigingen. Wanneer je erg zuinig op je auto bent, zul je hem waarschijnlijk zeer regelmatig reinigen. Dit kan thuis, met een spons en een emmer water, maar je kunt je auto ook door de carwash rijden. Hoe zuinig je ook op je auto bent, na verloop van tijd zullen er toch krasjes op je auto ontstaan.

Bestel je poetsmiddelen bij bol.com en geef je auto een grote poetsbeurt. 

Waar gaat dit artikel over:

- Hoe verwijder je kleine auto krassen?

- Hoe verwijder je diepe krassen op je auto?


- Welke 3 soorten auto krassen zijn er?

- Wat is het verschil tussen simoniseren en auto polijsten?

- Welke voorbereidingen heeft het auto polijsten nodig?

Wat heb je nodig om een auto te polijsten?

- De 8 stappen voor een mooi resultaat

 

Kleine krassen verwijderen op je auto

Krassen op je auto hoeven helemaal geen grote schade te zijn. Sterker nog, veel krasjes zullen amper zichtbaar zijn. Deze krassen zijn geen gevolg van ongelukken of aanrijdingen, maar gebruikssporen. Als je auto voor de deur staat, maar ook tijdens het rijden, staat je auto bloot aan allerlei invloeden. Dit zijn weersinvloeden, maar regelmatig komt het voor dat er Saharazand door de atmosfeer waait wat ook de metallic lak van je auto kan aantasten. En zelf maak je ook krassen op je auto. Je denkt je auto goed te onderhouden tijdens het wassen van je auto, maar toch ontstaan er tijdens het wassen zogenaamde ‘swirls’. Dit zijn waskrassen. Je auto door de carwash rijden is ook helemaal niet bevorderlijk voor de lak van je auto. De stugge borstelharen van de carwash brengen schade aan de lak toe. Vele krasjes zullen niet zichtbaar zijn, maar kunnen wel de glanslaag van je lak aantasten. Je tweedehands auto gaat er dan doffer uitzien.

Gebruik een auto lakstift voor diepere krassen

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Je kunt hoe zachtjes ook, een paaltje raken of iemand schuurt met de fiets langs je auto, of je gaat per ongeluk met de autosleutel over de metallic lak van je auto. Dan ontstaan er vaak krassen die wat dieper in de lak doordringen en die zichtbaar zijn. In eerste instantie kun je een dergelijke kras verbergen door de auto waxbeurt te geven of de kras te behandelen met een lakstift. Met een speciale auto lakstift kun je een enkel krasje goed repareren. Hoewel de huidige autolakken steeds beter zijn geworden en de glans veel langer behouden blijft, zijn diepere krassen er wel eerder zichtbaar op.

polijsten auto lakstift

De opbouw van autolak

Om de duurzaamheid van de autolak te beschermen is autolak opgebouwd uit verschillende lagen. De carrosserie zelf bestaat uit metaal. Hier overheen is een grondlaag in de vorm van primer aangebracht. De primer beschermt het metaal tegen roest en zorgt ervoor dat de eerste laklaag goed blijft hechten. De eerste laklaag is de kleurlaag. Deze lak bepaald de kleur van de auto. Wanneer er door de lak metaaldeeltjes zitten dan heb je een metallic lak. Deze deeltjes metaal zorgen voor het glanzende effect. Metallic lak wordt erg veel gebruikt, maar is wel kwetsbaarder dan gewone lak zonder metaaldeeltjes. Daarom wordt deze kleurlaag afgewerkt met een laag blanke en transparante lak. Deze lak beschermt maar geeft de lak ook nog een extra glanslaag.

Soorten auto krassen

Met een autolak van drie lagen, kun je dus ook drie verschillende soorten krassen in je lak krijgen. De eerste type kras is de diepste. Deze kras gaat door alle drie de lagen en gaat door tot in de primer. Dit is een flinke kras die erg zichtbaar is. Om deze lak te verwijderen heb je ook verf nodig in dezelfde kleur als de kleurlaag. Dit kan met speciale autoverf of een lakstift. Maar omdat de primer ook is aangetast, zul je deze kras nooit volledig kunnen verwijderen. Wel kun je de zichtbaarheid van dit soort krassen verminderen. De tweede type kras gaat door de transparante laag en eindigt in de kleurlaag. Dit kan ook eventueel ook met verf maar heeft niet altijd een goede uitwerking. Vaak gebruik je teveel verf, wat dan ook zichtbaar is. Een goede boenbeurt met was kan ook helpen. De derde type kras heeft enkel de transparante laag beschadigd. Deze krassen zijn de zogenaamde swirls, de waskrassen. Deze krassen kun je verminderen door een scratchremover of een polijstpasta te gebruiken. Zelf krassen verwijderen is dus best lastig en vaak blijft er altijd wel wat van te zien.

Auto simoniseren

Dikwijls wordt de term simoniseren verward met polijsten. Dit is absoluut niet hetzelfde. Simoniseren is een lichte vorm van een lakcorrectie terwijl polijsten juist een zware vorm van lakcorrectie is. Met simoniseren verwijder je enkel lichte krasjes en vegen uit de bovenste transparante lak. Dit kan vaak met één behandeling. Je brengt dan een polish aan, waarin componenten zitten die de ontstane krasjes opvullen. Daarna breng je nog een wax aan om de glans aan te brengen en de transparante lak te onderhouden.

Auto polijsten

Wil je de glans van je auto weer in de oorspronkelijke staat herstellen dan kun je ervoor kiezen om je auto te polijsten. Echt diepe krassen die ook de primerlaag aangetast hebben zullen nooit geheel verdwijnen, maar je kunt de zichtbaarheid met polijsten dusdanig verminderen, dat dergelijke krassen niet meer opvallen. Het polijsten van je wagen heeft enkel invloed op de buitenste transparante laklaag. Er zijn namelijk mensen die denken dat je met polijsten de volledige lak kunt herstellen, maar dat is dus niet zo. Met polijsten moet je gebruik maken van een polijstmachine met een juiste soort pad. Daarnaast is een grondige voorbereiding onontbeerlijk voor het polijsten van je auto. Wanneer je de voorbereiding, dat vooral bestaat uit het reinigen van je auto niet op de juiste manier uitvoert kun je daarvan de gevolgen ondervinden bij het daadwerkelijke polijsten.

Auto Waxen

Na het polijsten de autolak nog even goed beschermen met een autowax en een mooie glans aanbrengen.

Voorbereiding auto polijsten, auto krassen verwijderen

Pre-wash Om het eerste vuil van je auto te verwijderen dien je eerst een pre-wash toe te passen. Pak dit grondig aan en gebruik nog geen autoshampoo, maar enkel water. Met alleen water kun je al heel veel vuil verwijderen zoals ingedroogd modder en vogelpoep. Wel is het van belang om hiervoor een hogedrukreiniger te gebruiken. Vastgekoekt vuil spuit je dan gemakkelijk van je auto af. Houdt wel voldoende afstand. In de regel is dit ongeveer 30 centimeter. Je moet natuurlijk niet je auto beschadigen met de enorme waterdruk die uit de hogedrukreiniger komt. Wanneer je geen hogedrukreiniger ter beschikking hebt, dan is een tuinslang ook voldoende. Knijp dan het uiteinde dicht, zodat er een hardere straal uitkomt.
Wassen volgens de twee emmer methode Neem twee emmers en vul één emmer met spoelwater en de andere emmer met shampoo. Pak een spons en spoel deze in de emmer met shampoo. Nu moet je de auto van boven naar beneden insoppen met shampoo. Vervolgens spoel je de spons in de de spoelemmer en knijp de spons goed uit, zodat hij weer helemaal schoon is. Desgewenst kun je dit nog één of twee keer herhalen, zodat je auto echt goed schoon wordt. Het voordeel van deze methode is dat vies water niet weer gebruikt wordt en er alsnog vuil op je auto belandt.
Drogen Het drogen van je auto is uitermate belangrijk. De reden hiervan is dat waterspetters onder de pad terecht kunnen komen. De pad draait rond, dus de spetters kunnen dan op reeds gepolijste delen van je auto terechtkomen. Laat ook alle kieren, plastic en rubbers goed drogen. Waterspetters kunnen daar een aanslag achterlaten en vochtige rubbers kun je niet gebruiken bij het afplakken van je auto. Droog je auto nooit af met een theedoek of zeem. Dit kan weer vuil achterlaten. Gebruik daarom voor het afdrogen van je auto een microvezeldoekje. Dit neemt eventueel achtergebleven vuil op in de vezels.

 


Kleien Na het wassen van je auto lijkt de auto volledig schoon, maar je zult verbaasd zijn, hoeveel vuil er toch nog vanaf kan komen. Het betreft vuil wat niet met het blote oog te zien is. Je moet je auto daarvoor kleien. Dit kan met een zachte, een milde of een ruwe klei. Standaard is een milde klei voldoende. Wanneer de auto alsnog erg ingedroogd vuil heeft is ruwe klein aan te bevelen. Spuit een gedeelte wat je wilt kleien eerst in met een speciaal daarvoor gemaakt glijmiddel. Daarna kun je er met de klei overheen. Het is belangrijk om voldoende glijmiddel te gebruiken, zodat de klei moeiteloos over de lak glijdt. Bij enige weerstand weet je dat je een vuile plek te pakken hebt. Wanneer je er met de klei overheen gaat zal het vuil met de klei mee getrokken worden en de plek voelt weer glad aan. Droog de bewerkte omgeving af met een microvezeldoek. Bewerk telkens kleine oppervlakten. Dit is best tijdrovend, maar de auto wordt er wel grondig schoon van.
Afplakken Nu moet je de auto afplakken. Alle plastic panelen en rubberlijsten plak je af met tape. Zorg dat je zo weinig mogelijk van de lak bedekt met tape. Deze plekken kun je dan niet tijdens het polijsten bewerken. Dit afplakken is belangrijk want wanneer je met een sneldraaiende pad over deze plastic of rubberen delen komt kunnen deze aangetast worden door polish en een witte aanslag krijgen.

Zelf auto polijsten? Ja hoor

Met auto polijsten wordt geen gebruik gemaakt van een vulmiddel of kleurmiddel. Polijsten is het effectief verwijderen van een laagje van de bovenste transparante laklaag. Het belangrijkste onderdeel wat je nodig hebt is de polijstmachine. Er zijn veel verschillende polijstmachines in omloop. Het belangrijkste aan een polijstmachine is de hoeveelheid druk die erop gezet kan worden. Er zit een knop op waarmee je de kracht van de machine kunt regelen. Ook de grootte van het padoppervlak is van belang en varieert tussen de 12 millimeter en de 21 millimeter. De grote machines zijn vooral geschikt voor grotere oppervlakten. Een kleinere machine is vooral geschikt voor kleinere autos en om details te bewerken. Daarnaast heb je een goede polijstpasta nodig. Ook hiervan zijn er verschillende soorten in de handel verkrijgbaar. Als je dit hebt kun je prima zelf je auto polijsten.

Dus wat heb je nodig:

1. Poetsmachine
2. Polijstmiddel (aanrader commandant)
3. Polijstpasta (voor diepe krassen)
3. Autowax (voor extra glans)

Zelf auto polijsten

 

De 8 stappen naar een mooie auto

• Omdat je eerst nog aan de werking van de machine moet wennen en je wilt zien hoe de polijstpasta zich gedraagt moet je nooit op een lastige plek beginnen. Begin bij voorkeur op de motorkap of kofferdeksel.
• Plaats de pad onder de polijstmachine en breng enkele druppels polijstpasta op de pad aan. Het aantal druppels kan variëren tot maximaal 4 voor een gebruikte pad tot maximaal 6 voor een nieuwe pad.
• Zet de machine op de te bewerken plek en zet de machine eerst op stand 1. Zo kun je rustig beginnen. De polijstpasta zal nu een witachtige kleur krijgen.
• Verhoog nu langzaam de snelheid, alsmede de druk. De druk moet natuurlijk niet zo hoog zijn dat de pad niet meer roteert.
• Werk nu de rest van de auto af en werk in banen. De mate hoe je voortbeweegt heeft weinig invloed op het resultaat, maar werk wel gestructureerd en overlap elke baan met 50%.
• De pasta wordt doorzichtig. Bewerk de plek net zo lang tot de pasta is opgelost.
• Na het polijsten reinig je het gehele oppervlak van de auto met een microvezeldoekje. Je auto zal er weer glanzend bijstaan en de meeste krassen zijn verwijderd of onzichtbaar gemaakt. Nieuwe krassen verwijderen doe je door de auto regelmatig een waxbeurt te geven.

Bedrijfsauto verkopen? Bied Gratis je bedrijfsauto aan

Anderen bekeken ook:

Wiellagers vervangen: Wanneer zijn ze kapot?

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Alles over de EGR Klep, vervangen, reinigen .....

Japanse automerken: Welke zijn de beste?

Thuis Tip:
Bestel je poetsmiddelen online en geef je auto een grote poetsbeurt. 

AutoAuto

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: