28 nov 2023
Deel:
Wat is velgen poedercoaten of velgen spuiten? Velgen reparatie
Velgen poedercoaten biedt optimale bescherming
Wie de velgen van de auto op de best mogelijke manier wil coaten, die kiest voor poedercoaten. Deze methode wordt ook wel eens poederverven of poederlakken genoemd. Poedercoaten is erg in trek, niet in de laatste plaats vanwege de extreem goede bescherming die na deze behandeling ontstaat tegen bijvoorbeeld weersinvloeden en corrosie. Poedercoaten is een interessant en intensief proces dat op meer dan alleen velgen toegepast wordt. Het resultaat is daar ook naar, want een vegen met poedercoating worden ook wel onverwoestbare velgen genoemd. Poedercoaten is een populaire manier om de vegen zo optimaal mogelijk te beschermen. Het proces heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld en verbeterd. Poedercoating wordt tegenwoordig niet voor niets de best denkbare velgbeschermer genoemd.
Waar gaat dit artikel over:
- Wat is velgen stralen met poedercoating?
- Hoe werkt poedercoaten?
- Wat is velgen moffelen?
- Waar bestaat poedercoat uit?
- Bedrijfsauto verkopen? Bied gratis je bedrijfsauto aan
- Of bekijk ons occasion aanbod
- Wat is beter velgen spuiten of poedercoaten?
- Wat kun je allemaal poedercoaten behalve velgen?
- Wat zijn de voordelen van poedercoaten?
- Wat zijn de kosten van velgen poedercoaten?
Velgen met poedercoating stralen
Nadat de velgen van de auto van lak zijn ontdaan, worden ze met poedercoating gestraald. Deze poedercoating komt tot stand middels een industrieel elektrostatisch proces. Met perslucht worden de negatief geladen poederdeeltjes verstoven waardoor ze gaan plakken. Vervolgens wordt het verhit en smelt de poeder tot coating. Eenmaal afgekoeld is een bijzonder harde, kras- en stootvaste coating ontstaan die op de velgen worden aangebracht. Poedercoaten is dus met een ingewikkelde term een elektrostatisch proces.Hoe werkt poedercoaten?
Hoe dit preciest werkt? De poederdeeltjes krijgen door middel van een elektrode een negatieve lading. Daardoor ontstaat er een magnetisch veld. De poederdeeltjes bewegen zich vervolgens richting het geaarde product. Daarvoor gebruiken de deeltjes zogenaamde veldlijnen. Hebben de poederdeeltjes het magnetische veld doorlopen, dan komen ze uiteindelijk uit op de velg. Daar hechten ze zich, want daar eindigt hun veldlijn. De poederdeeltjes zijn er verantwoordelijk voor dat poedercoating geldt als best denkbare velgbeschermer.Velgen reparatie milieuvriendelijk en duurzaam
Poedercoaten geldt als een zeer milieuvriendelijke en zeker ook duurzame velgen reparatie methode. Poedercoaten is feitelijk niets meer of minder dan het aanbrengen van een organische deklaag op metaal. Doel van poedercoaten is voornamelijk het bieden van extra bescherming en verfraaiing van staal, verzinkt staal, aluminium en roestvrijstaal. Poedercoaten garandeert een slagharde afwerklaag.Velgen moffelen en vernetting
Een van de belangrijkste onderdelen in het proces dat poedercoaten heet, is het verwarmen in de oven, ook wel moffelen genoemd. De poedercoatings smelten waardoor een chemische reactie ontstaat (mits verwarmd boven een bepaalde temperatuur). Tijdens deze reactie raken alle bindmiddelmoleculen met elkaar verbonden. Dit doen ze eerst door het vormen van een lange draad, die later zijtakken krijgt (dit wordt ook wel vernetting genoemd). Overigens is het proces onomkeerbaar. Is een laag vloeibaar geweest, dan zal dit later door verhitting niet nogmaals lukken.Velgen poedercoaten
Het proces van velgen poedercoaten begint steevast met het ontlakken van de velgen. Zo laat de laklaag en ook de grondverf los. Daarna wordt de velg bestraald met edelcorund of een glasparelkorrel. Dit zorgt voor betere hechting van de poedercoating. Is de velg voorzien van poedercoating dan zal het aluminium van de velg jarenlang niet oxideren. Nadat de poedercoating is aangebracht, wordt de velg vaak gelakt. Dit is niet alleen om de velg een mooiere uitstraling te geven, maar ook om nog meer bescherming te bieden tegen extreme weersinvloeden, krassen en andere zaken die de velg kunnen beschadigen. Poedercoating wordt vaak toegepast op velgen maar kan ook net zo goed op de kleppendeksels van auto’s toegepast worden.Extra bescherming van de velgen
Zoals gesteld biedt poedercoating vooral extra bescherming aan de velgen. Daarnaast worden de velgen mooier en krijgt de auto automatisch meer uitstraling. Poedercoaten heeft de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijk leverde de methode de velg een sinaasappelhuidje op, tegenwoordig wordt de velg echter prachtig mooi én glad. Dat sinaasappelhuidje – geen gladde oppervlakte dus- was de reden dat lakken aanvankelijk een meer toegepaste en populaire methode was.Drie lagen
Door de toepassing van poedercoaten krijgt de velg drie lagen die zorgen voor de best mogelijke bescherming. De eerste laag is de epoxy primer grondlaag terwijl de tweede laag de kleurlaag is, ook wel base genoemd. De derde laag is de toplaag met bijvoorbeeld hoog- of zijdeglans of een transparante, matte laag.Duurzame oplossing
Veel mensen kiezen voor de poedercoat methode om de auto verder te verfraaien en uiteraard vanwege de extra bescherming. Poedercoating is ook perfect voor auto’s met velgschade veroorzaakt door stoepranden of auto’s die te kampen hebben met roestige velgen. Voordeel is ook de duurzaamheid van poedercoating. Nog steeds proberen veel autobezitters schade aan de velgen weg te werken met een lakstift of andere huis-tuin-en-keuken middelen. Die werken zo op het eerste gezicht weliswaar prima, maar nooit heel lang. Wie definitief van schades en roest af wil, die kiest voor poedercoating. Dit is namelijk wél een duurzame oplossing.Velgen spuiten of poedercoaten?
Nee, poedercoaten is iets anders dan spuiten. Doorgaans levert het spuiten van de velgen een prachtig, strak resultaat op. Dat is ook de reden dat nog steeds veel mensen voor deze werkwijze kiezen. Die mensen gaan echter voorbij aan het beschermende element. Poedercoating biedt extra bescherming terwijl velgen die gespoten zijn bijvoorbeeld amper bestand blijken tegen velgenreinigers en pekel. Coating is dat wél. Wie hecht aan duurzaamheid kiest dus eerder voor poedercoaten en kijkt verder dan alleen het cosmetische aspect van lakken.Poedercoating is behalve op velgen ook toepasbaar op:
• Staalconstructies• Aluminium kozijnen, ramen en deuren
• Hout en MDF
• Kantoormeubilair
• Stalen hekwerken
• Verlichtingsarmaturen
• Brommerframes
• Landbouwmachines
• Radiatoren
• Fietsen
Motor, scooter of tractor
In beginsel kan elke velg van poedercoating worden voorzien. Dus niet alleen de velg van een auto maar ook de velgen van een motor, scooter of tractor. Over wat poedercoaten precies kost, kan geen algemeen antwoord gegeven worden. Poedercoating aanbrengen is namelijk maatwerk en de kosten zijn sterk afhankelijk van je specifieke wensen. Kies je bijvoorbeeld voor een of meer kleuren en welke afwerking wens je? Kies je voor een toplaag of voor primer en hoe erg zijn de velgen beschadigd? Dit zijn zaken die van belang zijn om iets te kunnen zeggen over de kosten van poedercoaten.
Chemisch ontlakken
Na het poedercoaten van de velgen zijn ze niet van nieuw te onderscheiden. Besef wel dat alleen volledig rechte velgen in de draaibank behandeld kunnen worden. Als de velg namelijk niet helemaal recht is, dan zal de velg gaan zwabberen en heeft de methode niet het gewenste effect. Het kan voorkomen dat als je kiest of moet kiezen voor het op chemische wijze laten ontlakken van de velgen, er extra kosten berekend worden. Soms is een chemische werkwijze simpelweg noodzakelijk als blijkt dat de lak hardnekkig aan de velg blijft ‘plakken’. Er zijn namelijk lakken die zo sterk zijn dat ze met de reguliere middelen simpelweg niet loslaten. Chemisch ontlakken werkt altijd maar kan je dus extra geld kosten.
De voordelen van het proces van poedercoaten:
• Er kan in een keer veel laagdikte worden aangebracht• Uitstekende mechanische bestendigheid
• Geen gebruik van oplosmiddelen
• Product is direct klaar en hoeft niet meer te drogen
• Optimale bescherming tegen weerselementen en corrosie
Deskundige vakmensen
Thermisch ontlakken van de velgen wordt afgeraden. Deze manier van ontlakken is weliswaar minder kostbaar, maar kan desastreuze gevolgen voor de velg hebben. Bij deze wijze van ontlakken loopt de temperatuur namelijk hoog op (tot wel 450 graden Celsius). Door de speciale samenstelling van velgen is die daar niet tegen bestand. De velgen worden door verhitting op dergelijke hoge temperaturen zacht als aluminium en verbuigen of trekken krom. Daarmee zijn de velgen onbruikbaar geworden. Velgen dienen dus op een verantwoorde wijze behandeld te worden door mensen die kennis van zaken hebben. Poedercoaten uitgevoerd door deskundige vakmensen levert nooit nadelige gevolgen voor de velgen op.
Metallickleuren
Waren voorheen slechts een beperkt aantal kleuren beschikbaar voor poedercoaten, en werd dat als een van de grootste nadelen benoemd, hoe anders is dat tegenwoordig. Naast de non-metallic kleuren zijn er ook ruim voldoende metallic kleuren beschikbaar, net als structuur coating en tal van candykleuren. Eigenlijk is het tegenwoordig mogelijk om alle gewenste kleuren aan te brengen. Deze kleuren zijn overigens niet standaard beschikbaar, dat zijn alleen de RAL-kleuren.
Velgen reparatie: velgen poedercoaten een logische keuze
Wie de velgen optimale bescherming wil geven, die kiest voor poedercoaten. De afwerking is tegenwoordig strak en fraai, de bescherming optimaal. Er zijn voldoende andere manieren die de velgen weliswaar net zo of zelfs iets meer verfraaien, geen van deze methoden biedt echter de bescherming die poedercoaten wel biedt. En dan zou de keuze voor de ware autoliefhebber niet heel moeilijk meer moeten zijn. Met poedercoaten kies je voor het beste van twee werelden: én een optimale bescherming én een fraai afgewerkte velg. Wat wil je nog meer?Wat kost velgen poedercoaten?
Per set van 4 velgen zal de prijs tussen de € 200 en € 300 euro liggen.
Anderen bekeken ook:
Wiellagers vervangen: Wanneer zijn ze kapot?
Olie verversen: Hoe doe ik dat?
Tweedehands elektrische auto wel of niet kopen?
Het energielabel van mijn auto berekenen.
Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: